Водоснабдевање

РЈ Водовод

ЈКП ''Расина'' одржава 300км дугу  водоводну (примарну и секундарну )мрежу.Од извора  у нетакнутом делу Националног парка ''Копаоник'' испод самих планинских врхова,до домова Брусјана, стиже једна од најквалитетнијих вода у Србији.

vodovod
Хемијски и бактериолошки исправну , воду из Вигњишта пије  велика већина житеља општине Брус, до Златара,Ботуње,Брзећа и Будиловине.Званично на систему водоснабдевања налази се 3.686 корисника , физичких и правних лица. Капацитет главног извора у Вигњишту , у зависности од  доба године , креће од 45 до 100 литара у секунди, док извор Бела Река, одакле се снабдева Брзеће, у секунди избаци до 25 литара воде . После , готово пола века рада , сабирна комора у Вигњишту 2017.године  је реновирана , потпуно преуређена, унутра и споља,а потом и ограђена, а осим ње радови су изведени и на прекидној комори у Стојановићима.На базенима и прекидним коморама су уграђени пловци, а у Брзећу је пуштен у рад базен за пијаћу воду, запремине 250 кубних метара ,као и помоћни објекат за хлорисање.


За контролу квалитета и исправности воде задужен је Завод за јавно здравље Крушевац .


Процене стручњака су да  је у Вигњишту  веома издашан, и да Брусјани , уз рационалну потрошњу, немају разлога за бригу , када је водоснабдевање у питању.